de muzikale levensloop van Harry de Beer

Biografie

 

Harry de Beer werd geboren in 1953 te Tiel. Vanaf jeugdige leeftijd wordt hij geraakt door muziek uit verschillende richtingen. Enerzijds maakt hij als koorzanger vanaf zijn tiende jaar kennis met de rijkdommen van oude muziek, van 1975 tot 1981 op het Tiels Madrigaal Koor o.l.v. Frits Hendrich, van 1982 tot 1984 op het Utrechts Barok Consort o.l.v. Jos van Veldhoven. Anderzijds wordt hij als tiener gegrepen door de dynamische ritmiek en directe expressie van soul- en jazzmuziek en wel zodanig dat hij rond zijn twintigste besluit saxofoon te gaan spelen. Vanaf dan tot op heden treedt hij door het hele land op met bands.

portret van Amersfoortse koorleider en saxofoondocent Harry de BeerNa afgeronde opleidingen voor onderwijzer en cultureel werker richt hij zich in toenemende mate op werkzaamheden in de muziek. Inmiddels gevestigd te Amersfoort behaalt hij bevoegdheden tot het geven van muzieklessen en het dirigeren van koren. Halverwege de jaren 80 mondt dit uit in de opzet van een saxofoonlespraktijk.  Van 1987 tot 2014 werkt hij als vakleerkracht muziek enkele uren per week op basisschool De Biezen in Hoogland. Harry: "Ik geloof in de grote waarde voor kinderen van muziek maken en van zingen in het bijzonder. Met veel plezier geef ik les aan alle groepen van De Biezen."

Vanaf 1985 richt hij zelf diverse koren op. Allereerst het Hallehuiskoor, dat in 2010 haar 25-jarig bestaan vierde. Hij dirigeerde vanaf 1987 zestien jaar lang het 100-koppige Amersfoortse theaterkoor Voice Box, samen met collega's Peter Grooten en Rineke Marwitz. Door de jaren heen heeft hij veel koorbewerkingen van pop- en jazzmuziek gemaakt. Een aantal daarvan heeft hij een aantal jaren geleden met het Klein Amersfoorts Koor  opgenomen op CD onder de titel ‘Harry’s Hits’. Zijn drukbezochte, maandelijkse, laagdrempelige inloopkoren Ticket Singing in Amersfoort en Maandkoor ZingeS in Utrecht genieten grote populariteit en worden ervaren als ware feestjes van veelzijdige en avontuurlijke muzikale expressie. In de zomer van 2008 gaf hij in samenwerking met stemtherapeut Mariejan van Oort met het koor Zingen Voor Je Leven/Amersfoort van de stichting Kanker In Beeld  een intens en ook muzikaal geslaagd lustrumconcert in een uitverkochte kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.    

Hij geeft veel zangworkshops op maat voor bedrijven, instellingen en op feesten en recepties.

Bekijk mijn cv